Goudfazant

De goudfazant (Chrysolophus pictus) is een vogel die behoort tot het geslacht der kraagfazanten in de familie der fazant-achtigen. Het oorspronkelijke leefgebied van de goudfazant is het bergachtige westen van China.

Het volwassen mannetje is 90-105 cm lang. De staart bedraagt ongeveer twee derde van de totale lengte. Karakteristiek voor het mannetje zijn de goudgele kam en goudgele tot gele onderrug. De haan heeft een goudkleurige kop en een donkergroene, met zwart afgezette kraag en lange, goudkleurige, met zwart omzoomde nekveren. De buikzijde alsmede de dijen hebben een rode kleur. De binnenste handpennen zijn donkerblauw, de buitenste bruin met zwarte strepen. De geelbruine staart is getekend met onregelmatige zwarte vlekken.

De hen is minder opvallend en lijkt een beetje op het vrouwtje van de gewone fazant, zij het dat ze iets donkerder en slanker is en wat hoger op de poten staat. Verder is de staart van de hen beduidend langer dan die van het wijfje van de gewone fazant en is ze wat geprononceerder gevlekt.

In België en Nederland is de goudfazant een populaire volièrevogel

Meer info via: https://nl.wikipedia.org/wiki/Goudfazant