Blauwe Pauw

  • Officiele naam: Pavo cristatus
  • Lengte haan: 180 - 230 cm (sleep = 140 - 160 cm)
  • Lengte hen:     90 - 100 cm
  • Geslachtsrijp: na 3 jaar
  • Broedduur: ± 28 dagen
  • De blauwe pauw vliegt uitstekend en rust graag op een hoge plaats

De haan heeft een lange sleep, bestaande uit sterk verlengde staartdekveren, met een pauwenoog aan het uiteinde. De sleep bestaat uit zo'n 150 kleurige veren. Als de haan zijn sleep opzet om een wijfje te veroveren zijn deze veren het duidelijkst te zien.

Aan het einde van de winter wil de pauwhaan gaan paren. Als een wijfje interesse toont draait de haan zijn rug naar het vrouwtje toe zodat het vrouwtje om hem heen moet lopen om zijn prachtige veren te kunnen zien. Nadat dit zich een aantal malen heeft herhaald, gaat de hen tenslotte voor de haan liggen, die zijn staartveren invouwt en met het wijfje paart. Op die manier verzamelen de mannetjes twee tot vijf wijfjes om zich heen en paren met hen.

Het mannetje en vrouwtje maken hun nest meestal in een kuiltje in de grond tussen de struiken. Maar soms ook in een dikke boom, in een leeg roofvogelnest, of zelfs op een gebouw. Het nest wordt bedekt met wat dorre bladeren of gras.

De hen legt gewoonlijk vier tot acht bijna-witte eieren. Ze worden niet allemaal tegelijk gelegd. Pas na het vierde ei begint de hen te broeden. Dat doet ze ongeveer 28 dagen. Jonge kuikentjes worden met veertjes geboren, niet met dons, zoals veel andere kuikens.

Nadat de eieren zijn uitgekomen zorgt de moeder nog lange tijd voor de kuikens.

Al snel krijgt de geboren pauw een verenkroontje op zijn kop. Een sleepstaart krijgen de hanen pas na het derde jaar, en deze is pas volgroeid als hij 6 jaar oud is. Dit weerhoudt de jonge haantjes er niet van om al meteen te oefenen in het pronken. Daarbij zetten ze hun korte staartveertjes op.

Als pauwen een goed leven hebben, kunnen ze in gevangenschap 20 tot 30 jaar oud worden.

Meer info: http://nl.wikipedia.org/wiki/Pauw_(vogel)